Client:University Of Florida
Location :Gainesville, Florida
Budget :$8,655,657
Architect :Long and Associates
Completion :November 2003

University of Florida College of Engineering Weil Hall Remodeling

Weil Hall at the University of Florida was originally constructed in the late 1940’s. The building, which houses the College of Engineering, is a 5-story structural concrete and brick veneer building located at the corner of North South Drives and Stadium Roads directly south of Florida Field.

The 3-Phase project, designed by Long and Associates of Tampa, Florida consisted of complete interior and exterior restoration, the addition of 2 new mechanical towers and the addition of an elevator.

Phase I demolition involved asbestos and lead abatement as well as demolition of all but the structural members including a large “wave tank” used by the the Coastal Engineering Department. Upon completion of the demolition on the 5th floor, Ajax followed behind with the installation of new mechanical and electrical systems, drywall partitions and finishes. The process continued downward to the remaining four floors. Phases II and III were occupied during the entire construction period.

The original clay tile roof was removed and replaced as well as all of the copper downspouts and collectors while maintaining the historic integrity of the building. The exterior brick was cleaned and tuck pointed and the original windows were replaces with aluminum single hung windows.

The new portion of the building now has state-of-the-art mechanical, electrical, fire protection and communications systems. It houses offices, classrooms and laboratories.

The exterior was re-landscaped and the north side now has a wide new promenade with low seat walls creating a new gathering space.

Phase I was completed on time and under budget with Ajax returning approximately $350K in savings to the owner. With the construction savings and additional monies from the University, Ajax was contracted to complete a Phase 1 Amendment which included additional interior renovation and completion of the exterior restoration allowing the exterior appearance to be consistent with Phase I. Work to the interior of the building included renovation of a 120 seat auditorium and 5th floor offices, construction of a 25 foot tall brick clock tower, installation of a concrete testing floor and wall in the existing structures lab and various other small improvements.