Client:Board of Regents of the University System of Georgia
Location :Athens, Georgia
Budget :$2,325,000
Architect :LP3 Architecture
Completion :January 2015

UGA Fine Arts Renovation

The Fine Arts Building is home to the Department of Theatre and Film Studies which includes: The Fine Arts Theatre: The flagship of the Department of Theatre and Film Studies’ performance facilities is the Fine Arts Theatre. Designed by Atlanta architects Tucker and Howell, the Fine Arts Theatre was christened in May, 1941 and was, at the time of its construction the most expensive building in the University of Georgia system at $450,000. It was also the last project built by the Works Progress Administration (WPA). The original interior details of the facility were inspired by the work of the famed British designer Sir John Soane and patterned after the Bank of England. Shortly after completion, the theatre served as a training location for World War II pilots. Over the next half-century, the Fine Arts became a centerpiece of the community, bringing music, opera, theatre, and much more to the Athens area. After a $4.5 million restoration, the Fine Arts Theatre reopened in 2010. Cellar and Arena Theatres: The Cellar Theatre and Arena Theatre are the Department of Theatre and Film Studies’ more intimate venues, seating 100 and 40, respectively. The Arena Theatre was also recently renovated. Computer Labs and Classrooms: The Department of Theatre and Film Studies contains five computer labs available for student use. The majority of classrooms in the Fine Arts Building are equipped with a built-in audio/video system, including a projector to which a computer can be attached. Phase 3 Renovation The Fine Arts Building Renovation Phase 3 was a complete renovation of the classroom/lecture space in the Fine Arts Building that was created by closing off the upper balcony of the original Fine Arts Theatre. The Phase 3 renovation included ADA access upgrades and functional improvements, structural modifications, including new tiers for the fixed seating, removal and replacement of all existing ceiling, mechanical, and electrical equipment and lighting. Finally, new finishes, acoustical treatments, seating, and A/V systems transformed the existing space into a fully modern and state of the art learning environment. Additionally, the project included a custom elevator installed in an existing building stairwell to serve the needs of the facility and classroom spaces.