Client:Georgia College & State University
Location :Milledgeville, Georgia
Budget :$708,000
Architect :May Architecture & Interiors
Completion :May 2013

Georgia College & State University Renovation Projects: Kilpatrick Hall, Health Sciences & Wooten-Garner House

Kilpatrick Exterior Stair Replacement 
This project involved the demolition of the existing exterior stairway and related exterior components, re-grading of the entry to correct existing drainage issues and installation of a new monumental concrete stairway. It was critical to the team that the design of the stair be consistent with the architectural style, yet give a more welcoming and significant entry. Additional improvements were made to the entries, sidewalks and new landscaping to complement the new stair and improve flow to and from the building. The project was completed while the building was occupied; additional signage, routing plans and constant communication with the College of Education was utilized during construction to ensure a minimal impact to the faculty and students.

Health Sciences Basement Build-out
This project was a new build-out of a portion of unfinished basement in the College of Health Sciences at GCSU. The build-out provided additional instructional space, diagnostic simulation labs with associated observation spaces, and critically important equipment storage.

Wooten-Garner House
Wooten-Garner is a late-1800’s  Victorian that is named after the Wooten and Garner families which previously called it home. The Wooten-Garner House was also formerly the Georgia College & State University Museum & Archives of Georgia Education Building. It was remodeled in 1977 and currently houses the GCSU offices of Payroll Services and Emergency Preparedness and Occupational Safety. The Wooten-Garner House is also home to the popular Art Fix Gallery.  The gallery is student and department run and features exhibits ranging from senior capstone exhibitions to community based exhibitions.

This project started with the addition of a new ADA restroom on the 1st floor and restroom on the 2nd floor, along with coffee stations on both floors. A new HVAC system was provided to serve the 2nd floor which is largely unconditioned and the spaces were renovated to offer more office and storage space. Additionally, the project addressed several existing structural issues in the efforts to preserve the Wooten-Garner House for many years to come.